BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, July 8, 2011

"Sowryy, I Tak Nak Hipokrit OK!!"

Assalamualaikum w.b.t..

Apa khabar sahabat-sahabat semua..
Semoga kalian sentiasa di bawah naungan rahmat dan kasih sayang Allah..
Haaa, alhamdulillah mood nak blogging datang lagi, yeay!!Baik lah..


Kali ni Ida nak bincang sikit tentang suatu perkara yang dah lama diperkatakan n seringkali disebutkan oleh golongan2 tertentu seperti golongan ilmuan dan golongan 'egoan'

Perkara tersebut berkenaan dengan statement " Saya tak nak hipokrit "

Rasenye statement ni dah x asing lagi di pendengaran kita sebab kita boleh lihat n dgr di kaca television atau pun di majalah2 hiburan..

Malah adakalanya statement ini turut terlepas juga dibibir2 mungil sahabat kita...

Sebenarnye perkara ni merupakan salah satu perkara yang dah lama Ida fikirkan..

X salah sebenarnye dengan statement ni, cuma penggunaan statement ni semakin disalahgunakan dan disalahtafsirkan..

Sebelum tu Ida nak kupas maksud hipokrit tu dulu..

Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, hipokrit ni ialah orang yang memperlihatkan keadaan diri yang berlainan daripada yang sebenarnye..

Dalam kata lain, dia ni berpura2 baik lah..

Dalam istilah Arab, ia lebih dikenali sebagai munafiq..


Kenapa mereka guna statement tu??

Haaa... Bagi yang memang benar2 gunakan statement tu untuk menyatakan bahawa dia memang x nak jadi orang hipokrit atas niat yang baik serta jelas matlamat statement tu diucapkan, itu x jd masalah malah dapat pahala.

Tapi yang masalahnya bila mereka yang tertentu tu menggunakan statement ni untuk mempertahankan perbuatan mereka yang menyalahi hukum agama..

Mana ada orang kene tangkap sebab lumba haram, bila disoal siasat kenape terjerumus dgn aktiviti x berfaedah tu, dia jawab, " Sebab saya x nak jadi hipokrit.. Saya memang suka lumba haram.."

Ada ke org cakap mcm tu?? Hahaha, berani ea nak cakap mcm tu..

Selalunye statement ni keluar bila ditanya tentang cara berpakaian, cara bersosial dan sebagainya..

Demi memenuhi tuntutan nafsu n kemahuan duniawi, mereka sanggup membelakangkan hak Allah seterusnya mendabik dada dalam memperjuangkan perkara yang terang2 salah..

Apeeeeelah!!!

Kalo mcm tu dah salah kak oi...

Memanglah dari gaya percakapannye nampak mcm orang berpendirian..

Tapi hakikatnye, awak tu memperlihatkan sikap ego, keras kepala n x berlapang dada untuk menerima teguran walaupun awak keluarkan statement tu sambil mengukirkan senyuman semanis kurma!! Ehhh, ape nii... Hahaha...


Dalam hal yang membabitkan hukum-hukum Allah yang qat'i, yang mana jelas termaktub dalam al-Quran dan Hadis nabi, nak x nak kite kene ikut melainkan ada sebab yang betul2 menghalang kita melaksanakannye..

Bukan sebab2 picisan...

Bagi yang tak tahu hukum, boleh dimaafkan..

Tapi, rasenye x ramai yang terlalu jahil tentang hukum ni..

Kalo x tau yang mendalam pon, yang asas msti tau punye..

Masalahnye, ada juga golongan yang mempertikaikan

hukum tersebut n gubal hukum sendiri mengikut nafsu n logik akal je..

Bagi yang memang dah sedia maklum secara mendalam dan mendapat pendidikan secara rasmi di aliran agama, ianya BERDOSA sekiranya kita berbuat begini..

Sebabnye, kita tidak melaksanakan apa yang kita tau malah kita enggan mengakuinya..

Nauzubillah..

Jom la ikut Ida..

Sama2 fikir sejenak..

Buat ape lah kite berkeras dalam untuk mengingkari ape yg Allah dah perintahkan..

Kadang2 apa yg kita enggan buat tu, bukanlah susah mana nak buat..

Cuba buka minda n lapangkan dada kejap..

Cuba fikirkan..

Apa yang disarankan oleh Islam tu perkara yang salah atau yang betul..

Kalo dalam hati kita akui perkara tersebut betul, jadi mengapa kita tetap menolaknye..


Bagi yang dah sedia elok tu, jgn pula memandang rendah pada yang sederhana kerana belom tentu yang sederhana itu serendah yang disangka..

Boleh jadi dia akan lebih baik daripada awak..

Dan awak juga x tau bila n setakat mana kebaikan yang awak miliki tu akan berkekalan dalam diri sebab Allah itu Maha Berkuasa..

Allah berkuasa memberi hidayah pada sesiapa yang dikehendakiNya, juga menarik hidayah itu daripada sesiapa sahaja yang dikehendakinya..

Jangan pula melarikan diri daripada terus berkawan, bergaul dan bermesra dengan golongan yang sederhana itu kerana perbuatan tersebut lagi memburukkan keadaan dan menerbitkan persepsi negatif dalam diri mereka..

Dan jangan pula memandang mereka dengan ekor mata yang penuh dengan segala macam sindiran..

Menghadiahkan mereka dengan senyuman yang penuh ejekan..

Itu BUKAN cara berdakwah yang berkesan..

Rasulullah x ajar mcm tu pooooonnnn..


Ok lah ye..

Ida nak cakap itu je..

Ida ni pon x la baik sgt..

Kepale pon ada gila2 jugak..

Cume Ida nak berkongsi apa yang Ida fikirkan..

Agar kita sama2 dapat berubah jadi yang lebih baik dari hari ke hari..

Sebab tetap n berkeras dalam perkara yang DOSA tu akan buat kita x tenang..

Percaya lah..


Ok, tata sume...

Sama2 berdoa agar diri kita diberi hidayah n kekuatan untuk berubah ye..

Assalamualaikum..

4 Luahan:

Atika Aula said...

betul..setuju!! :)

Ismi Natasya said...

kak ida!!! terbaik!!! wid nak share kat fb k!! terbaik!!! teruskan usaha~

MENCARI SINAR said...

insyaallah...entri yang menarik saudari...mudah-mudahan kite dijauhkan dari sifat2 mazmumah...^_^....jadikan hari ini lebih dari semalam....

....iDa WaiDa.... said...

terima kasih semua!!!!
mudah2an ye...=)